Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περσείδες: Η Αυγουστιάτικη Βροχή -12/13 Αυγούστου

Αργά το βράδυ μεταξύ της Παρασκευής 12 Αυγούστου του Σαββάτου 13 Αυγούστου, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας κάνει την εμφάνιση του το αστρικό φαινόμενο"πεφταστέρια".

Perseida 05-08-2008-small
Η καλοκαιρινή αύρα γίνεται πιο πλούσια, πιο ουσιαστική κατά την περίοδο του Αυγούστου. Μήνας στενά συνδεδεμένος με τη γη, την θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι. Όλη η φύση στον πιο γεμάτο και ουσιαστικό μήνα του χρόνου. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ως καλοκαιρινό σημείο αναφοράς το αυγουστιάτικο φεγγάρι προσφέρει απλόχερα την φωτεινότητα του, τους χρωματισμούς του, αποτελώντας παράλληλα σημαντική αφορμή για τις πιο όμορφες καλοκαιρινές βόλτες.
Με την έλευση της αυγουστιάτικης πανσέληνου ακολουθεί ένα ξεχωριστό αστρικό φαινόμενο με ιστορία τουλάχιστον 2.000 χρόνων. Οι "Περσείδες" εμφανίζονται κάθε χρόνο και ο οφείλονται στον κομήτη Swift-Tuttle που περνά από την τροχιά της γης αφήνοντας αστρική σκόνη.

Περιγραφή φαινομένου

Οι Περσείδες είναι υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle τα οποία καθώς περνούν στην ατμόσφαιρα της γης υπερθερμαίνονται και αφήνουν πίσω τους μια φωτεινή γραμμή. Κατά την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο η τροχιά της συναντά την τροχιά των σωματιδίων(μετέωρα) του κομήτη. Το κρίσιμο σημείο όπου τέμνονται οι τροχιές συμπείπτει με την 11 Αυγούστου όπου το φαινόμενο της “βροχής” είναι πιο έντονο.
Η Βροχή των Περσείδων, όπως λέγεται, διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου και παρουσιάζει την μέγιστη πυκνότητα της στο διάστημα 11-13 Αυγούστου.Τα σωματίδια που αφήνει ο κομήτης κατά την έλευση του από το ηλιακό σύστημα ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.
swift_tuttle_path_020806_02Η χρονική στιγμή που η τροχιά του κομήτη συμπίπτει με την τροχιά της γης αντιστοιχεί στις 11 Αυγούστου.
[Πηγή http://www.astropyli.gr/ ]
Πως θα δείτε την βροχή
Το φαινόμενο της “βροχής” μπορεί να γίνει ιδιαίτερα θεαματικό συναρτήσει των καιρικών συνθηκών και του σημείου παρατήρησης. Σε περίπτωση που ο ουρανός δεν έχει καλυφθεί από σύννεφα και το σημείο παρατηρήσεις βρίσκεται μακριά από φωτορύπανση, η θέαση του φαινομένου είναι εφικτή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Όσο για τον εξοπλισμό, απλά δεν θα τον χρειαστείτε. Με την παρέα σας, βρείτε ένα μέρος χωρίς φωτισμό, ξαπλώστε στο έδαφος και απολαύστε την καλοκαιρινή βροχή. Η παραλία ακούγεται ως ιδανική λύση.
Σχετικά με όσους επιθυμούν να αποθανατίσουν το φαινόμενο παραθέτουμε τμήμα του άρθρου του καθηγητή κ. Χάρης Βάρβογλης: Προτιμήστε μια «κλασική» φωτογραφική μηχανή με φιλμ, στρέψτε τον φακό προς τον ουρανό και αφήστε το διάφραγμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι κατάλληλες, επειδή εμφανίζουν παράσιτα με τη μορφή φωτεινών και σκοτεινών κόκκων, αν μείνει το διάφραγμά τους ανοιχτό περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Δείτε μερικά βίντεο με το φαινόμενο:video2009, video1,video2, video3,

perseid_map2 Στις 11 και 12 Αυγούστου κοιτώντας βόρεια στον ουρανό. Η κόκκινη τελεία είναι η ακτίνα του Περσίδα (ακτινοβόλιο σημείο)[ Πηγή φωτογραφίας Nasa ].
[Πηγές ] :nasa, skai.gr, astronomia.gr, tovima.gr
[extra info] : info1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε