Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άκης Πάνου - Μια ξεχωριστή μουσική συγκυρία

Σε μια εποχή που στιγματίστηκε από την άνθηση της ελληνικής μουσικής και την ανάδειξη των μεγαλύτερων καλλιτεχνών ο Άκης Πάνου κατάφερε να ξεχωρίσει με τους σπουδαίους στίχους και τα ξεχωριστά του τραγούδια. Αντιδραστικός και εκκεντρικός τον χαρακτήριζε ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια του που δεν απαρνήθηκε ακόμα και την ώρα που δικάζονταν για την δολοφονία του γαμπρού του.
Σαν σήμερα έφυγε όχι μόνο ο Άκης Πάνου αλλά και ο μεγάλος Γ. Μπιθικώτσης. Η συγκυρία μοναδική κάτω από την τεράστια μουσική κληρονομία και των δύο καλλιτεχνών.
Είναι αμέτρητα όσα μπορούν να γραφτούν για τους δύο καλλιτέχνες ωστόσο θα αρκεστούμε στην μικρή μας αναφορά στην ιστορία ενός από τα ομορφότερα λαϊκά τραγούδια της ελληνικής μουσικής.
θα κλείσω τα μάτια, και όπου με βγάλει....


Το 1967 ο Άκης Πάνου ηχογραφεί το "Θα κλείσω τα μάτια" με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το τραγούδι κυκλοφορεί μόνο για 15 μέρες αφού η λογοκρισία της Δικτατορίας  το χαρακτηρίζει "κομουνιστικό".
Ο συνθέτης δεν πτοείται και αναγκάζεται να αλλάξει τους στίχους δίνοντας μια άλλη διάσταση στους αρχικούς στίχους που αναφέρονται στην φτώχεια και στον αγώνα για επιβίωση. Μετά από 3 χρόνια η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει στα πρώτα της μουσικά βήματα  την δεύτερη εκτέλεση του κομματιού. Μάλιστα ο ίδιος ο Γ. Μπιθικώτσης-που ανέδειξε την Βίκυ Μοσχολιού-πικραμένος από τις πολιτικές αντιδράσεις αρνείται να ξαναπεί το τραγούδι και το προσφέρει στην νεαρή τότε τραγουδίστρια. Ήταν η αρχή για την λαμπρή καριέρα του Άκη Πάνου.
Αν και τα τραγούδια που έχει γράψει υπολογίζονται σε 3000, αυτά που έχουν κυκλοφορήσει δεν ξεπερνούν τα 200.
 1964 - Μπιθικώτσης, Άκης Πάνου, Περπινιάδης,
Μπακάλης, Καρανικόλας τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους μετά από μια ηχογράφηση.

Ο Γ. Μπιθικώτσης έχει δηλώσει για τον Άκη Πάνου: 
"Μια μέρα μου έδειξε ένα άλλο τραγούδι που είχε γράψει "Θα το δώσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι". Του λέω "Μ' αρέσει θα το πώ". Και τον ξεκίνησα, τον πήγα στον Τάκη Λαμπρόπουλο στην Columbia. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία και έτσι μπήκε και εκείνος δυναμικά στα πράγματα. Μετά μου έδωσε κι άλλο ένα τραγούδι που έγινε και αυτό μεγάλη επιτυχία (αναφέρεται στο "Θα κλείσω τα μάτια"). Εκείνο που θυμάμαι και ξέρω καλά είναι ότι ο Άκης Πάνου έδωσε εκείνη την εποχή πολλά και ωραία τραγούδια....Έτσι πέρασε και αυτός στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. "
Απόσπασμα από το βιογραφικό βιβλίο "Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Εγώ ο Σερ...." - Πάνος Γεραμάρης, εκδόσεις Κοχλίας.

Μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη είναι:
Info2: Η εκπομπή αφιέρωμα στο Άκη Πάνου "Στην Υγειά Μας" μέρος Α, μέρος Β, μέρος Γ, Μέρος Δ. 

Read More: (Για να ακούσετε και να δείτε τους στίχους του τραγουδιού "Θα κλείσω τα μάτια")

Στίχοι: Άκης Πάνου 
Μουσική: Άκης Πάνου 
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης 

Τον έρωτά, φαρμάκωσ' η μιζέρια
κομμάτιασε, η φτώχεια την καρδιά
Δεν ήρθανε, για μας τα καλοκαίρια
και έγιν' η, ζωή τόσο βαριά

Θα κλείσω τα μάτια, θ' απλώσω τα χέρια
μακριά από τη φτώχεια, μακριά απ' τη μιζέρια
Θα πάρω τη στράτα, κι εγώ τη μεγάλη
θα κλείσω τα μάτια, και όπου με βγάλει

Που να βρεθεί, ντροπή να με κρατήσει
στη λάσπη και, στην ξύλινη σκεπή
Τη φτώχεια που, μας έχει γονατίσει
τη νιώθω μεγαλύτερη ντροπή



Σχόλια

Ο χρήστης Beethoven είπε…
Πολύ καλό άρθρο φίλε. Συγχαρητήρια. Το link για το τραγούδι "Ας τον τρελό στην τρέλα του" με το Μανώλη Μητσιά είναι http://www.youtube.com/watch?v=XI9IBoY0rDA&feature=related

Beethoven ( bet-o-ven.blogspot.com )
Ο χρήστης Ibis είπε…
@Beethoven
Μας ξέφυγε ο σύνδεσμος για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Άκη Πάνου.

Ευχαριστούμε
Είναι τιμή να ακούμε καλά "μουσικά" λόγια από τον Beethoven ;-)

Ibis

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε