Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθηματική λογοτεχνία,Αϊτή, πειρατεία βιβλίων και οπαδιλίκι -Τι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ελληνική εβδομάδα (# 22)

Τα κείμενα, οι σκέψεις και η μουσική είναι βαθιά επηρεασμένα από την θλιβερή πραγματικότητα στην χώρα της Αϊτής. Με το βλέμμα μας στα πρόσωπα και στην απουσία των "μεγάλων" χωρών, η στήλη ξεδιπλώνει τις θετικές και αρνητικές πτυχές της περασμένης εβδομάδας. Καλή ανάγνωση.

*Αν και το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο πρόκειται για μια από τις "πλουσιότερες"αναρτήσεις της στήλης.

Ο συγγραφέας του "Αλχημιστή" Paulo Coelho τάσσεται υπέρ της πειρατείας και του διαμοιρασμού ηλεκτρονικών βιβλίων. Σε δηλώσεις του εξηγεί προς χρησιμοποιεί δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων για τα προωθήσει τα έργα του αλλά και να αυξήσει τα έσοδα του. Την ίδια ώρα που οι εκδοτικοί οίκοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις σύγχρονες προκλήσεις ο γνωστός συγγραφέας φαίνεται πως ξέρει τον τρόπο να προσαρμόζεται στις σύγχρονες διαδικτυακές επιταγές.
Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Paulo Coelho εδώ.
Επίσης παρακολουθήστε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον μέλλον του χαρτιού στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Διεθνή βραβεία σε δεκάδες κινηματογραφικά φεστιβάλ συμπεριλαμβανόμενου και αυτό της Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ "The Cove(2009)" του ελληνικής καταγωγής Louie Psihoyos, ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα της εποχής που πραγματοποιείται στην χώρα της Ιαπωνίας με την θανάτωση 250.000 δελφίνων ετησίως. Εμπνευστής ο πλέον ακτιβιστής Ric O’Barry που ήταν ο εκπαιδευτής και ο δημιουργός της σειρά flipper που αποτέλεσε αφορμή για την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων αναψυχής και την αιχμαλωσία χιλιάδων δελφινιών.
Διαβάστε την αναφορά του roadartist για το θέμα. 
[imdb][trailer]

Η ελληνική λογοτεχνία έχει το ταλέντο και την συγγραφική πένα να δημιουργεί τάσεις. Η μαθηματική λογοτεχνία έχει κερδίσει και κερδίζει μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πατριάρχης της μαθηματικής λογοτεχνίας θεωρείται ο Απόστολος Δοξιάδης με το πρώτο έργο του "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ", στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι εκφραστές του λογοτεχνικού ρεύματος όπως ο Τεύκρος Μιχαηλίδης (Πυθαγόρεια εγκλήματα), και ο Ντενι Γκετζ(Θεώρημα του παπαγάλου).
Χαιρόμαστε που ανήκουμε στους λάτρεις της μαθηματικής λογοτεχνίας με επόμενο σταθμό μας το βιβλίο που αναφέρεται ίσως στον μεγαλύτερο μαθηματικό όλων των εποχών "Ο πρίγκιπας των μαθηματικών Καρλ Φρίντριχ Γκάους".
Διαβάστε το εκπληκτικό αφιέρωμα της Καθημερινής Επτά Ημέρες "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ "

 Αποτελεσματική, έξυπνη και σύγχρονη τεχνική ενίσχυσης της επικοινωνίας. Στο πολυτεχνείο του Μιλάνου οι υπεύθυνοι έψαχναν τρόπους για φέρουν σε επαφή τους υποψήφιους φοιτητές με το διδακτικό προσωπικό, με τα επί μέρους τμήματα, με τα προγράμματα σπουδών, με τις διοικητικές υπηρεσίες, με τις αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία. Τελικά δημιούργησαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων το «Uni-versity Explorer» που συνδυάζει την πρόκληση της αναμέτρησης με τη συλλογή πληθώρας πανεπιστημιακών πληροφοριών.
Λεπτομέρειες για το «Uni-versity Explorer» μπορείτε να βρείτε εδώ.




 Την ώρα που μια χώρα δοκιμάζεται από τις τρομακτικές συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού τα μεγάλα κράτη απέχουν διακριτικά από την αποστολή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αντίθεση, στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις και συγκαλούν σύνοδο στις Βρυξέλλες 10 μέρες από τον σεισμό. Αν αναρωτιέστε το γιατί διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου για το πώς η Αϊτή από μια πλούσια χώρα κατάντησε μια διεθνής ντροπή. Ως συνήθως κάποιοι εκ της Δύσης έβαλαν το χέρι τους στις πολιτικές εξελίξεις.
Ίσως θα έπρεπε να δουν τα πρόσωπα της Αϊτής όπως αποτυπώνονται σε άλλο ένα εκπληκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα του boston.com[part 1, part  2, part 3]. Ίσως θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.....
Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση αποδεικνύει ότι μέρα με την μέρα ολισθαίνει. Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η κινητοποίηση των απλών πολιτών έπρεπε να γίνει από την ΕΡΤ. Ευτυχώς, ο όμιλος ΣΚΑΙ πραγματοποίησε τηλεμαραθώνιο για την συγκέντρωση χρημάτων που μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει.

Με διακοπές και προκλητικές δηλώσεις αναβλήθηκε-όπως αναμενόταν- η δίκη για τον θάνατο του δεκαπεντάχρονου μαθητή τον Δεκέμβριο του 2008. Χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς θα ακούσουμε και θα δούμε πρόσωπα να προσβάλλουν, κατακερματίζοντας οικογενειακές αξίες και κοινωνικές αρχές. Η συνέχεια δυστυχώς θα είναι πιο σκληρή.
Η άποψη μας για το θέμα σε προηγούμενη ανάρτηση.

Το τίμησαν εκατομμύρια ασθενείς, το εκθείασαν χιλιάδες γιατροί. Το φάρμακο Reductil παρουσιάστηκε σαν το μαγικό χάπι κατά της παχυσαρκίας. Οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι διαφήμισαν το μαγικό φάρμακο με κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο, σε μια εποχή που το πρότυπο του όμορφου σώματος είναι η νέα θρησκεία. Χοντρούλες και χοντρούληδες όλου του κόσμου δοκίμασαν τη μαγική εύκολη συνταγή της ευζωίας που πρέσβευε το Reductil. Τι κι αν σχετιζόταν από την αρχή με καρδιολογικές και ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες; Οι περισσότεροι μεγαλογιατροί συνέχισαν να το χορηγούν αφειδώς σε όσους έπρεπε (ή θέλανε) να χάσουν γρήγορα και άκοπα κιλά.
Το φάρμακο την περασμένη εβδομάδα ανακλήθηκε οριστικά από την κυκλοφορία (και όλα όσα περιέχουν την ουσία σιβουτραμίνη), ακολουθώντας τη μοίρα του άλλου διάσημου θαυματουργού χαπιού κατά της παχυσαρκίας, του Accomplia, που αποσύρθηκε λίγους μήνες πριν, λόγω σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών.
Πιστεύει κανείς ακόμη ότι την πολιτική των φαρμακευτικών εταιρειών που παίζουν με την υγεία μας την καθορίζει κάτι πέρα από το κέρδος;

Μεταξύ αναφορών περί νταβατζήδων και εμπρηστικών δηλώσεων άλλος ένας μπασκετικός τελικός ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια, εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση του.  Όαση στην αδυναμία στην συμπεριφορά  των διοικήσεων των ομάδων ολυμπιακού και παναθηναϊκού ο Πανελλήνιο Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών που προτείνει την πραγματοποίηση του τελικού με την συμμετοχή μαθητών. Η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αρνήθηκε την συγκεκριμένη πρόταση αναγράφοντας χαρακτηριστικά "Για τους λόγους αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να σας επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το ως άνω έγγραφο".
Ομάδες και οργανώτρια αρχή αδυνατούν και ίσως δεν θέλουν τα τολμήσουν. Συμφωνούμε απόλυτα με την εύστοχη αρθρογραφία του Νίκου Παπαδογιάννη.

[update]: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο τελικός θα γίνει με την παρουσία μαθητών. Ωστόσο, ο τρόπος που  κάποιοι καπηλεύονται το γεγονός και η λειτουργία της ΕΟΚ δημιουργούν εύλογες απορίες.

Την ίδια ώρα αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι ντυμένοι με τον οπαδικό μανδύα του αφεντικού τους  συνεχίζουν να προκαλούν και να διαιωνίζουν το φτηνό και ανούσιο οπαδιλίκι.



Οι Απορίες της εβδομάδας...




- Περιορίζονται τα δωρεάν κινητά τηλέφωνα στου επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άραγε πότε θα γίνου περικοπές στα δωρεάν κινητά τηλεφωνά των βουλευτών και του προσωπικού τους; Υπενθυμίζουμε ότι πολλά από αυτά πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

-Πόσο γρήγορα θα πήγαινε η ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή αν η χώρα είχε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικό/ορυκτό πλούτο;

-Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών σύντομα θα πραγματοποιηθούν περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους. Για τους γιατρούς η μείωση θα αγγίξει το 15%.
Άραγε ο γιατρός ανήκει στην ίδια κατηγορία με του υπαλλήλους των υπουργείων και των αναλόγων δημόσιων υπηρεσιών. Κοινωνικό λειτούργημα ή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία;








last boy
Χρήσιμα Links
  • Αντικαθιστώντας το χρυσό οδηγό το http://www.vres.gr/ σας προσφέρει ένα online  οδηγό  για αναζήτηση αγορών και επαγγελματιών.
  • Blog-site με πλούσια ποικιλία από ασυνήθιστες, ενδιαφέρουσες και εκκεντρικές φωτογραφίες  http://www.dirjournal.com 
  • Δύο μεγάλα blogs ενώνουν τις δυνάμεις τους. To http://www.foititakos.gr/ και το http://www.neolaia.gr φιλοξενούνται πλέον κάτω από το http://www.neolaia.gr. Μια από τις πιο προσεγμένες διαδικτυακές σελίδες για μαθητές, φοιτητές και νεολαία.

Σχόλια

Ο χρήστης Magos Gsisspor είπε…
Εξαιρετικό από κάθε άποψη, κι όχι απλά για να ευλογήσουμε τα πλούσια γένια μας, αλλά γιατί βαίνει διαρκώς βελτιούμενο αναδεικνύοντας πτυχές που μας ξεφύγαν και εμβαθύνοντας σε γεγονότα που απλα προσπεράσαμε...

Αξίζει να προστεθεί στην πληθώρα των (+) η εκπομπή ΕΞΑΝΤΑΣ αύριο Τετάρτη 27/1/10 με τίτλο ΟΤΑΝ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

http://exandas.ert.gr/2010-01-14-12-19-55.html
Ο χρήστης Ibis είπε…
Σχετικά με το ζήτημα του τελικού, ο αγώνας κυπέλλου θα γίνει με την παρουσία μαθητών.

Το σχετικό δημοσίευμα εδώ.

Υ.Γ.Η αρχική πρόταση για την συμμετοχή μαθητων ήταν του ΠΣΑΚ και μάλιστα απορίφθηκε από την ΕΟΚ. Λίγες μέρες μετά-όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα-η πρόταση του κ. Βασιλακόπουλος(ΕΟΚ) έγινε δεκτή....
Απορίες.....


@ο μάγος Γισσπορ
Η μαγική σκόνη που απλώνει ο μάγος πάνω από την στήλη την κάνει πιο πλουσια, πιο ουσιαστική και πιο ξεχωριστή.Άλλωστε αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και πνευματικότητας τους μήνες λειτουργίας του ibis blog.

Keep Spreading You Spirit
Thanks for everything
Ο χρήστης L.A. woman είπε…
και λίγα λετε για τις φαρμακευτικές!
αν -ποτέ- ανοιξει ο ασκος, θα τρίβουμε τα ματια μας!!!

χορός τρις εκατομμυρίων ευρώ, στις πλάτες ασθενών!! Αλλά επειδή οι ασθενείς μας "τελειώνουν",
[πόσοι πια ,να'ναι?? οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα υγείας!]
βρήκαν άλλο κόλπο: φαρμακα για υγειείς!!!
Σηκώνει πολύ κουβέντα και δεν έχω χρόνο!
Πρέπει να παω να κάνω τσεκ απ μπας κ ανέβηκε κατά 3mg/dl η χοληστερίνη μου/ τότε θα πρέπει να ξεκινήσω κανα χάπι!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε